mandag 9. juni 2008

De enestående downstvillingene


I Hellas leste jeg en av de mest rørende og sterke bøkene jeg noen gang har lest. Den heter De enestående downstvillingene og handler om tvillingene Filip og Christoffer som har fått diagnosen Downs syndrom. De er de to nest minste barna i en familie på 12. I boken får vi følge de fra de blir født til de er ca 10 år. Det er faren selv (Knut E. Lauritzen) som har skrevet boken og fortaller om hvordan det er å ha to barn med Downs i familien. Vi får innblikk i hvordan hverdagen deres er og hvordan familien synes det er å ha disse to barna i familien. Knut Lauritzen har valgt å fokusere på det mest positive, men vi får også en anelse om at det er en del utfordringer.
Det som jeg synes var så spesielt sterkt med denne boka, var foreldrenes holdning til at de hadde fått to unger med Downs. Spesielt måten foreldrene reagerte på da de fikk vite at ungene hadde denne funksjonshemningen, var utrolig sterk og beundringsverdig. De syntes slett ikke det gjorde noe. Tvert i mot syntes de at de var utrolig heldige og priviligerte som fikk lov å ta hånd om disse to enestående barna, og regnet dem som en gave fra Gud. Vi får hele tiden høre om gjentatte bønnesvar, speiselt i sammenheng med økonomien til familien. Begge foreldrene var hjemmeværende, og med en slik barneflokk må de jo ha et egnet hus. Flere ganger er det mennesker som ikke kjenner familien som kommer dem til unnsettning.

Jeg synes denne boka er en av de beste jeg har lest, og den varutrolig lærerrik og oppbyggende. Anbefales på det sterkeste! (Er lettlest og ganske kort i tillegg til at den er kjempebra)

12 kommentarer:

Synnoove sa...

Høyres ut som ei bra bok! Den skal eg lesa i sommar!

Sondre sa...

så kjekt. leste reportasje om familien i bergens tidende. fantastiske mennesker!

Marit sa...

Ja, den var utrolig bra! Anbefales å leses. Sto i boka ja, Sondre, at de fikk ganske mange repotasjer om seg. Kjempeflott at de gjør dette for samfunnet!

Kristin sa...

Har du den boken så jeg kunne fått låne den, Marit? (A)

Rahim Nicolay Ali sa...

For en herlig blogg du har da Marit:-) Jeg vurderte å kjøpe den boka på Bok og media forleden, men så hadde jeg kjøpt to andre bøker, så da tenkte jeg at jeg måtte bli ferdig med de først. Klar for en deilig sommerferie nå da? Du har vel ikke mulighet til å lure deg med i Telemarksdelegasjonen til KrFU sitt landsmøte til helgen? Det hadde gjort susen! Eller er livet bra? Du er flink å skrive:-)

Marit sa...

Takk takk, bra å høre=) Veldig klar for ferie ja! Skulle gjerne vært med på landsmøte,og Øyvind fiksa nesten plass til meg, men så gikk det akkurat ikke likevel. Burde lese boka ja! Utrolig bra å lærerik.

Det er ikke min bok Kristin, ellers skulle du gjerne fått lånt den, kan høre om jeg får låne den med på framnes fra mamma da=)

Bete sa...

hørtes ut som ei god bok! kanskje jeg skal vurdere å kjøpe den som sommerlesning.

Øyvind Bye sa...

denne boken er virkelig god ja!! heia livet, heia menneskeverdet!!

Linda-Pinda sa...

Leste også den reportasjen i BT. Jeg leser ikke ofte den avisa, så ganske gudfeldig.

Du får ha en fin sommer Marit Ü
Oase?

oativd

malene sa...

det e lillebrødrene til en kamerat faktisk! :) har kje lest an, men ser jo ut som eg bare blir nøtt til det :P

Linn sa...

Fekk veldig lyst å lesa den boke no! TAkk for inspirasjon, kjære Marit!!

Marit sa...

Så bra Linn, den er veldig bra ja!